Elérhetőségek

MOBIL PONT Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Kőszegi u. 26.
Mobil Pont Szombathel
+36708833688
Mobil:
+36708838588
E-mail:
info@mobilpontszombathely.hu
mobilkey@gmail.com
Rendkívüli... Nyitvatartás


Újdonság

2014.09.25. 22:43

Törpe óriás: teszten az Xperia Z3 Compact

Szerző: László Ferenc

Ma már egy 4,6 colos telefon is kompaktnak mondható, mi pedig meglestük, hogy pontosan mit is tud a Sony legújabb ilyen csúcsmobilja.

Nem is olyan régen még a 4-4,5 colos okostelefonokat is tepsifonnak csúfoltuk és kategórikusan kijelentettük róluk, hogy ezek a gigantikus kütyük már egyértelműen használhatatlanok. Aztán szépen lassan elkezdtek nőni a készülékek, mi pedig valahogy azért mégis csak hozzászoktunk az eleinte csak 5 colos, később 6 colos, aztán pedig még ennél is nagyobb phabletekhez. A Sony aktuális csúcsmobilja, a néhány hete bejelentett Xperia Z3 egy 5,2 colos érintőkijelzőnek ad otthont, de jó szokásához híven a gyártó ezúttal is gondolt azokra, akik hasonló szolgáltatási kört ennél jóval kompaktabb formában szeretnének használni. Pontosan nekik készült az alábbiakban bemutatandó Sony Xperia Z3 Compact.

Design
Jelen tesztalanyunk természetesen nem egy minden előzmény nélküli készülék, közvetlen elődje ugyanis az a Sony Xperia Z1 Compact volt, mely idén év elején debütált és amellyel akkoriban nagyon is meg voltunk elégedve. Az utódmodell első blikkre teljesen ugyanúgy néz ki, mint a Z1 Compact, az viszont már rögtön látszik, hogy a kijelzője nagyobb lett, némi tapizást követően pedig arra is fény derül, hogy a változatlan felületű telefon közel 1 milliméterrel vékonyabb lett (8,6 milliméter), már nem fémből készül a kerete, illetve néhány grammal könnyebb az egész produkció (129 gramm). A fehér, fekete, zöld és narancssárga színváltozatokban készülő Z3 Compact kevésbé duci, mint az elődje, oldaléleit pedig domború felületű műanyag borítja. Ez utóbbitól függetlenül a minőségérzet nagyon is rendben van, a telefon abszolút masszív kialakítású, és immár nemcsak az előlapját, hanem a hátoldalát is valódi üveg borítja.

Felszereltség
A hivatalos IP68-as minősítéssel rendelkező, vagyis teljesen víz- és porálló kivitelű telefon minden további nélkül elviseli, ha 1 méter mély vízben 30 percen át megúsztatjuk. A felső élen lévő jack dugalj nincs dugasszal védve, de természetesen így is vízálló, a baloldali csatik és slotok viszont méretes kihajtható ajtók szigetelt védelmét élvezik. Kapunk többek közt egy microUSB-portot, egy microSD-slotot, egy rejtett reset-gombot, egy micróról nanóra változtatott SIM-slotot, valamint egy kihúzható kis lapot, melyen abszolút egyedi módon van feltüntetve többek közt a CE jelzés és persze az IMEI-szám. Az unibody kialakítású készülékházba szerelt akkumulátor kellemesen nagy, 2600 mAh kapacitással rendelkezik, mely a kisfogyasztású kijelzővel, a Stamina és az Ultra Stamina üzemmódokkal kombinálva a gyakorlatban is simán hozza a gyártó által beígért 2 napos használati időt. A jelentősen leegyszerűsített funkció-tárházzal támadó Ultra Staminával egyébként akár ennél sokkal tovább is húzhatjuk egyetlen feltöltéssel. A gyári alapszett részét képező hálózati töltő 1,5 Amperes kimenettel bír - vezeték nélküli módon nem tölthető a készülék.

Kijelző
A Sony telefonokat sok mindenért szerethetjük, de amiatt nem igazán, hogy az előlapjuknak csak relatíve kis felületét hasznosítja a kijelző. Nos, e tekintetben végre pozitív változásnak lehetünk tanúi, ugyanis a változatlan méretű előlapon immár nem egy 4,3, hanem egy 4,6 colos LCD képe fogad bennünket, vagyis a kijelző a frontoldalnak már nem 61,8, hanem 70,8 százalékát uralja. Az 1280x720 pixeles HD felbontás változatlan maradt, de a 319 ppi-s pixelsűrűség tulajdonképpen elégnek is mondható, és ennek kapcsán leginkább csak a ppi-fetisiszták fognak egy kicsit morogni. Az akár normál kesztyűben is kezelhető IPS panel Live Color LED, X-Reality és Triluminos okosságokkal is fel van vértezve, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy kontrasztos a képe, nagy a fényereje és a betekintési szögei is hatalmasak. A dupla koppintással is felébreszthető kijelzőn négyféle betűméret közül választhatunk, manuálisan tuningolhatjuk a fehéregyensúlyt és az intelligens képernyőelfordítás funkciót is megkapjuk. Ez utóbbi annyit tesz, hogy amennyiben ülve nézzük a kijelzőt és közben oldalra dőlve leheveredünk, a kijelző képe marad változatlan orientációjú.

A kijelző környéke
A balfelső sarokban kapott helyet a remek notifikációs LED, ami mellett szokás szerint ott figyel a fényérzékelő és a proximity szenzor, a másik sarokban pedig ott található az előlapi kamera, melynek révén maximum 2 megapixeles fotók, illetve Full HD videók készíthetők. A kijelző alatti szekcióban nincsenek gombok, van viszont egy hangszóró, melynek párja az LCD felett figyel: a sztereó rendszer minősége egészen korrekt, bár a hangerő lehetne kicsit nagyobb is. A kijelző alsó sorában három virtuális funkciógomb figyel, még pedig a következő funkciókkal megspékelve: vissza, kezdőoldal és alkalmazásváltó. Utóbbira nyomva bármikor egy gombnyomással bezárható az összes app, illetve a kijelzőre pakolhatók a korábbról már jól ismert kisalkalmazások. A virtuális QWERTY billentyűzet 4x6,5, illetve 8,5x6 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

Kamera
Először a tavaly szeptemberben debütált Xperia Z1-ben találkozhattunk azzal az 1/2,3 colos méretű, illetve 20,7 megapixeles felbontású Exmor RS képszenzorral, mely azóta már számos Sony csúcsmobilban felbukkant, és amely ezúttal is tiszteletét teszi nálunk. A legnagyobb választható felbontás 5248x3936 pixel, a képarány lehet 4:3, illetve 16:9, a fényérzékenység pedig alaphelyzetben ISO50 és ISO800 között állítható. Ha beérjük 8 megapixellel, akkor ISO3200-ig is felmehetünk, sőt újdonságként elérhető egy ISO12800-as üzemmód is, mely persze már igen tetemes képzajt produkál. A G objektív immár 25 milliméteres nagylátószöggel rendelkezik, makró módban 12 centiméteres minimális tárgytávolsággal számolhatunk, ezenkívül pedig a 2/10 másodperces időzítő, a mosolyexponálás, az arcfelismerés, a tárgykövető AF, illetve a HDR üzemmód mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az alábbiakban néhány tesztfotó található, melyek a 8 megapixeles kiváló automata üzemmódban készültek, és amelyek kattintásra nagy méretben is megtekinthetők:

 

 

A fénymérés arcra kihegyezett, többpontos, középre súlyozott, illetve pontszerű lehet, ezenkívül pedig nem kevesebb mint tizenhét témabeállításról is gondoskodott a Sony. Régi ismerősünk a gyorsindítás funció, melynek köszönhetően semmilyen gyors történés megörökítéséről sem fogunk lemaradni, a Touch Block feature lényege pedig annyi, hogy blokkolja a kijelző érintésérzékenységét, ami vízalatti fotózás esetén remek dolog. Ez utóbbi esetben értelemszerűen az oldalélen lévő hardveres exponálógombot tudjuk használni. Kameraalkalmazásból sincs hiány, ráadásul a gyárilag feltelepített appok köre utólagosan is bővíthető: elérhető többek közt egy a fotók mellé hangot mentő alkalmazás, egy az élőképre virtuális tárgyakat odapottyantó app, a vadonatúj többkamerás szolgáltatás, valamint az elmosódott háttér, illetve a Timeshift funkciók.

 

 

 

 A videófelvevőben újdonság, hogy felvétel közben használhatjuk a "pause" gombot és persze az eddigieknek megfelelően akár fotózhatunk is. Alaphelyzetben 1920x1080 pixeles Full HD felvételek készülnek, 30 fps sebességgel, sztereó hangsávval és 17 Mbit/s-os bitráta mellett, de lehetőség van 60 fps-es Full HD, illetve 120 fps-es 720p HD mozgóképek rögzítésére is. A plafont pedig a 4K jelenti: az Ultra HD videók bitrátája eléri az 55 Mbit/s-ot. Íme Ultra HD tesztvideónk:

 

 

 

Zöld robot
Az Android 4.4.4 (KitKat) operációs rendszerre a Sony már jól ismert minimalista felhasználói felülete lett ráhúzva, talán mondanom sem kell, hogy egy kicsit még okosabb, még jobb formában. Az alapképernyőn maximum hét slide között lapozgathatunk oldalirányban, ha pedig szerkesztő módba szeretnénk váltani, elég egy gyors pinch-to-zoom mozdulatot tennünk. A felülről lehúzható sávon külön figyelnek az értesítések és a gyorsbeállítások, és ez utóbbiak a korábbiaknál sokkal egyszerűbben szerkeszthetők. A főmenüben 4x5 ikon látványa fogad, baloldalról pedig behúzható az a panel, mellyel egyrészt rendszerezhetők az appok, másrészt pedig kereshetünk is közöttük. Megújult az Update Center és remek újdonság, hogy immár nemcsak screenshotok, hanem akár kijelzővideók is készíthetők, körülbelül ilyenek:

 

 

 

Szolgáltatások
Amennyiben az alap UI-t esetleg túl bonyolultnak találjuk, átválthatunk a 19x17 milliméteres csempékkel és méretes feliratokkal operáló egyszerűsített üzemmódra. Az intelligens híváskezelő révén elég a fülünkhöz emelni a telefont egy hívás lebonyolításához, ha pedig megrázzuk a telefont, az egyenlő a hívás elutasításával. Újdonság a Bluetooth unlock, vagyis a lehetőség, hogy egy a telefon közelében lévő "kékfogas" füles, vagy egyéb kütyü révén feloldjuk a készüléket, ezenkívül pedig a mobil hangzását aprólékosan hozzá lehet szabni az éppen használt Sony headsethez. A Walkman alkalmazás elképesztően sok mindent tud, így például nagyfelbontású hangot is képes biztosítan USB-n keresztül, ezenkívül pedig RDS-es és TrackID funkciós FM-rádiót, valamint feliratkezelős videólejátszót is kapunk. Említést érdemel továbbá a Chrome böngésző, a Facebook és YouTube app, a teljes licences Office Suite 7.5, a 30 napos Navigon próbaverzió, az AVG Antivirus Pro, a biztonsági mentés készítő, az időjárás előrejelzéssel megspékelt naptár, illetve a Lifelog nevezetű "életnapló"alkalmazás.

 

 

Belsőségek
A minden körülmények mellett szupergyors működésre a Snapdragon 801-es chipsete, annak is a legjobb MSM8974AC változata jelent garanciát, melynek részét képezi egyrészt négy darab 2,5 GHz-es órajelű Krait 400 processzormag, másrészt pedig egy Adreno 330-as grafikusgyorsító. Teszteredményeink a következők: Quadrant - 20648 pont, Linpack - 408/770 MFLOPS, AnTuTu - 47241 pont. Bár az Xperia Z3-ban (és a Z2-ben) 3 GB RAM található, az Xperia Z3 Compactba csak 2 GB RAM került, de talán ez az egyetlen említést érdemlő negatívuma a kompakt csúcsmobilnak - a 16 GB belsőmemóriából alaphelyzetben mintegy 12 GB szabad és ugyebár adott a microSD bővíthetőség. Az LTE maximum 150/50 Mbit/s-os sebességre képes, a dual-band Wi-Fi a/b/g/n/ac szabványú, ezenkívül pedig a Wi-Fi Direct, a DLNA, a hotspot funkció, a Bluetooth 4.0, az NFC, a GPS-vevő, az opcionális TV-kimenet, illetve az USB OTG sem hiányzik a fedélzetről. Infravörös port hiányában tévét nem tudunk távirányítani a Z3 Compacttal, ezenkívül pedig ujjlenyomat szenzort és pulzusmérőt sem pakolt bele a Sony.

 

 

Konklúzió
A Sony a jelek szerint apait-anyait beleadott legújabb kompakt csúcsmobiljának a fejlesztésébe. Az Xperia Z3 Compact az elődjénél vékonyabb készülékházzal rendelkezik, kijelzője nagyobb lett, processzora komolyabb tempót diktál, a kameráját továbbfejlesztették és az akkumulátora is abszolút elismerésre méltó teljesítményre képes. Egyeseknek talán hiányozni fog a fémkeret, ezenkívül pedig elegáns lépés lett volna 3 GB RAM-ot pakolni a telefonba, ettől függetlenül tény, hogy jelen pillanatban a vízálló Sony Xperia Z3 Compact kategóriájának legjobb okostelefonja. Ennek megfelelően alakul az árazása is, hiszen az új jövevény hivatalos listaára nem kevesebb mint 190 ezer forint. 

Sony Xperia Z3 Compact
Pozitívum: üdítően kompakt kialakítás, vékonyított forma, prémium minőségérzet, vízálló kivitel, megnövelt méretű IPS-kijelző, kesztyűs kezelhetőség, villámgyors chipset, microSD-slot, korrekt kamera 4K videófelvevővel, dedikált exponálógomb, kategóriaátlagnál combosabb akksi, Ultra Stamina üzemmód, FM-rádió, fejlett wireless adatátviteli szolgáltatások, kisebb-nagyobb szoftveres újdonságok.
Negatívum: a high-end kategóriához képest relatíve alacsony pixelsűrűségű LCD, 3 helyett "csak" 2 GB RAM, nem kapunk infravörös portot és wireless tölthetőséget, kicsit lehetne olcsóbb.

 

Újdonság

Vissza az előző oldalra!
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
MOBIL PONT Szombathely - Magyar